Relaxarea minții prin respirație (Meditația pentru începători)

Cum și de ce să meditezi?

În primul rând, pentru că meditația duce la liniștea sufletului și relaxarea minții.

Meditația este una dintre tehnicile pentru:

 • îndepărtarea grijilor
 • relaxare spirituală
 • o minte relaxată
 • a opri mintea

Acesta este micul manual al meditației pentru începători.  Daca preferi versiunea audio a acestui articol, o poți asculta mai jos (share dacă-ți place)

Poate că ai impresia că meditația e ceva dificil. Sau că nu e pentru toată lumea. Sau că e doar pentru oamenii deosebiți.

Poate ți se pare ciudat să o practici. Sau nu ai suficient timp să descoperi ce este meditația cu adevărat. Nici cum se face corect. Și nici dacă într-adevăr te poate ajuta cu ceva.

Meditația este disponibilă pentru oricine dorește să o încerce și să se bucure de efectele ei pozitive. Nu e rezervată exclusiv pentru călugării budiști, oamenii iluminați sau experții în arte martiale. O poți practica și tu.

Ei bine, nu trebuie să iei lecții de meditație, pentru că articolul de față e un mini-ghid. Te ajută să înțelegi mai multe despre beneficiile și efectele meditației pe termen lung — o minte relaxată, mai ales.

În același timp, vreau să înțelegi și ce NU este meditația. Îți vei face o imagine de ansamblu completă, atât cu beneficiile, cât și cu provocările meditației.

A da, în cazul în care te întrebi dacă exista oameni care meditează și zboară, răspunsul e nu. Cel puțin nu la propriu.

Așadar, să începem.

Meditație pentru a opri mintea, ce trebuie să știi despre ea?

Cea mai simplă definiție a meditației este următoarea:

Meditația este o metodă de relaxare psihică. Efectul vizibil al meditației este relaxarea minții.

Există foarte multe metode de meditație. În acest articol, ne vom opri doar pe o singură tehnică, bazată pe respirație.

Nu ai nevoie de condiții speciale. Nici de lumânări parfumate. Nici de o pernă specială. Nici de muzică ambientală.

Și nici de o mantră. De fapt, toate acestea ți-ar distrage atenția.

Meditația înseamnă concentrarea atenției exclusiv pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent.

În momentul ACUM respirăm, gândim și simțim.

Secretul meditației este să nu judecăm, să nu reacționăm și să nu punem etichete.

În același timp, să ignorăm orice ne-ar putea distrage atenția.

În secolul 21, al vitezei, stresului și al grabei permanente, ne este tot mai greu să revenim în siguranța și blândețea momentului prezent.

Mintea gonește fără oprire, prinsă între amintirile trecutului și proiecțiile unui viitor imaginat.

De fapt, nu ne învață nimeni cum să ne împrietenim din nou cu calmul, liniștea minții și nemișcarea. Ba chiar mai mult, ne este teamă de ele.

Meditația ne ajută să încetinim fluxul aproape neîntrerupt de gânduri și îngrijorări. Ne aduce într-o stare naturală de împăcare și acceptare

Avem parte de aceste stări poate doar când vedem un apus de soare, care ne taie respirația. Sau după un antrenament fizic intens. Doar atunci mintea se oprește,  pentru câteva clipe. Și o ia din loc, 10 secunde mai târziu.

Cea mai simplă tehnică de meditație e bazată pe ceva ce are deja loc în momentul prezent. Și anume pe RESPIRAȚIE.

Respirația nu se întâmplă niciodată în trecut și nici în viitor. Nu e o idee foarte bună să ne gândim că am respirat suficient ieri și că azi putem să luăm o pauză de la respirat.

Tot așa, dacă planificam să respirăm doar săptămâna viitoare, pentru că doar atunci o să avem timp, cu siguranță nu mai apucăm săptămâna viitoare.

meditatie creier hipocamp

Oamenii de știință au făcut studii pe cei care meditează. Au constatat cu uimire că se întâmplă importante schimbări biologice, la nivelul creierului.

Materia cenușie din zona hipocampului devine mai densă.

Hipocampul e o zonă importantă a creierului, strâns legată de conștiința de sine, de compasiune și de introspecție. Și are de-a face cu procesul de învățare și memorare.

În același timp, la cei care meditează are loc și o scădere a materiei cenușii, în zona asociată cu stresul și anxietatea.

Meditația mai poate fi folosită și ca tehnică de trezire spirituală sau de trezire a conștiinței. Dar latura spirituală a meditației este opțională.

Nu e necesară ca să ne bucurăm în totalitate de beneficiile practicării meditației.

 

Beneficiile meditației pe termen lung

Beneficiile meditației sunt nenumărate. Mai jos ai o listă cu efectele pozitive. Dar te vei putea bucura de ele doar dacă dai o șansă meditației și o practici minim o săptămână.

beneficii meditatie bifatVei avea o gândire mai clară
beneficii meditatie bifatÎți vei relaxa mintea mult mai ușor; grijile nu te vor mai cuprinde atât de repede
beneficii meditatie bifatÎți vei putea controla impulsurile de moment mult mai ușor (știi tu, acelea pe care le regreți a doua zi)
beneficii meditatie bifatVei avea mai mult autocontrol asupra reacțiilor tale și asta îți va crește automat încrederea în sine
beneficii meditatie bifatÎți vei putea concentra atenția ca un laser, chiar și când vei avea în jur elemente care să te distragă
beneficii meditatie bifatVei avea o capacitate mult mai mare de a-ți observa gândurile și dialogul interior
beneficii meditatie bifatÎți vei elibera și curăța mintea de greutăți
beneficii meditatie bifatVei avea parte de mai multe momente de liniște interioară, deoarece mintea se va obișnui cu ele și le va accesa mai des, automat, când te aștepți mai puțin
beneficii meditatie bifatVei deveni mult mai conștient de senzațiile și stările emoționale din corp
beneficii meditatie bifatTe vei simți mult mai bine fizic și vei fi atras automat de mâncăruri sănătoase
beneficii meditatie bifatVei avea o intuiție mult mai ascuțită
beneficii meditatie bifatVei fi mult mai atent la ce se întâmplă în momentul prezent, în loc să te gândești la trecut sau să îți imaginezi viitorul
beneficii meditatie bifatVei deveni mult mai liniștit în trafic
beneficii meditatie bifatÎți vei dezvolta abilitățile de a observa fără să judeci, fără sa pui etichete, fără să cataloghezi drept rău sau bun
beneficii meditatie bifatVei găsi mai multă înțelegere pentru cei din jur; în consecință, îți vei îmbunătăți abilitățile de comunicare
beneficii meditatie bifatTe vei disciplina mult mai ușor
beneficii meditatie bifatTe vei putea concentra mai mult timp pe munca pe care o faci
beneficii meditatie bifatTe vei putea concentra pe un singur lucru mai mult timp. Nu vei mai fi întrerupt atât de ușor. Majoritatea oamenilor din secolul 21 au durata de concentrare a atenției (8 secunde) mai mică decât a unui peștișor auriu (9 secunde)
beneficii meditatie bifatÎți vei păstra cumpătul mult mai ușor în situațiile tensionate
beneficii meditatie bifatVei atrage mai mulți oameni de calitate în viața ta
beneficii meditatie bifatÎți vei recunoaște mult mai ușor tiparele de comportament care îți sabotează succesul și le vei putea întrerupe
beneficii meditatie bifatVei deveni mult mai recunoscător pentru tot ce ai acum, pentru că îți vei da seama de natura efemeră a tuturor lucrurilor și a oamenilor
beneficii meditatie bifatÎți va fi mult mai ușor să te conectezi cu natura, ba chiar vei simți nevoia să o faci mai des

Nu te mulțumi să rămâi doar un cititor pasiv, ajută-ți prietenii să mediteze și să își oprească mintea. Distribuie acest articol!

 

Provocările meditației

Deși are multe efecte benefice, meditația nu este o soluție minune ca să ne simțim bine instant. Împreună cu beneficiile enumerate mai sus, vom avea parte și de câteva provocări. Acestea vin la pachet cu practica meditației.

Meditația ne cere să devenim autentici și sinceri față de noi înșine. Doar așa putem face curățenie în sufletul nostru.

În timp, practica meditației ne face mai empatici cu oamenii cu care ne intersectăm.

Dar nu întotdeauna suntem pregătiți să facem față încărcăturilor emoționale ale altora. E nevoie să ne dezvoltăm și un scut emoțional.

În timp, prin meditație vom aduce la suprafață și lucruri reprimate din subconștient, pe care inițial ne va fi greu să le acceptăm.

Ca și exemplu, să luăm o persoană care lucrează doar pentru bani. Dar fără să își iubească munca. Dacă începe să mediteze, va deveni tot mai sensibilă. Va începe să simtă cu adevărat când face o muncă fără suflet.

Acea persoană va observa tot mai mult disconfortul emoțional, cauzat de munca făcută fără suflet.

Aparent, intensitatea disconfortului va crește, până în momentul în care persoana va lua o decizie.

Fie să renunțe la tot ce nu e din iubire, fie să renunțe la practica meditației și să își sedeze disconfortul în continuare.

O consecință inevitabilă a meditației este că, mai devreme sau mai târziu, vom fi puși să alegem. Și unele decizii nu vor fi deloc ușoare.

 

Ce Nu Este Meditația

Multă lume e atrasă de meditație pentru că poate opri gândurile și relaxa mintea. Dar nu ăsta e scopul final al meditației.

Mai jos ai o listă cu tot ce NU este meditația.

stergeMeditația nu este o evadare din viața de zi cu zi, chiar dimpotrivă
stergeMeditația nu este o postură specială
stergeMeditația nu stimulează mintea și nici nu distrează (pentru asta există YouTube, Facebook, știri, cărți, ziare, etc…)
stergeMeditația nu este palpitantă
stergeMeditația nu entuziasmează
stergeMeditația nu e soluția magică pentru problemele tale
stergeMeditația nu este o religie și nici un set de învățături religioase. Nu trebuie să îți schimbi religia ca să o practici
stergeMeditația nu e o tehnică specială de respirație
stergeMeditația nu înseamnă să stai așezat pe o pernă specială, înconjurat de lumânări parfumate
stergeMeditația nu înseamnă să repeți ore în șir incantații sau mantre (Ooooooommmmmm...)

Dacă stăm să ne gândim mai bine, meditația e de-a dreptul plictisitoare. Uneori, decât să o practici, mai bine citești o carte din cele de mai jos:

Puterea Prezentului Eckhart Tolle Un Pamant Nou Eckhart Tolle Linistea Vorbeste Eckhart Tolle

(doar ca să știi, dacă tu cumperi una dintre cărți folosind link-urile de mai sus, eu primesc un comision din acea vânzare)

Cea mai plictisitoare parte a meditației este că rezultatele ei nu se vor vedea după 10 minute. Nu se vor vedea nici la o oră după ce am meditat. Le vom vedea doar în timp.

Ca să aibă efect, meditația trebuie practicată în mod repetat. Într-un fel, poate că meditația este exclusivă. Funcționează doar pentru oamenii care sunt dispuși să facă și munca necesară.

 

Pregătirea meditației

Acum ca am stabilit ce este și ce nu este meditația, putem să ne pregătim pentru tehnica propriu-zisă.

Pentru o meditație reușită, etapa de pregătire este foarte importantă, mai ales la începători. În această fază, eliminăm orice ne-ar putea distrage.

Și nu, asta nu e partea în care îți aprinzi lumânărele parfumate și pregătești muzica ambientală. În schimb, e partea în care te asiguri că absolut nimeni și nimic nu te va întrerupe.

Nici măcar tu nu ai voie să te întrerupi. Dă-mi voie să-ți explic. Primul și cel mai mare sabotor al meditației este chiar corpul tău.

În timpul meditației, s-ar putea să îți vină să mergi la toaletă. S-ar putea să îți vină sa hrănești animalul de casă. Sau să te scarpini. Sau să îți sufli nasul.

Cum spuneam mai devreme, meditația în sine e plictisitoare. Mintea și corpul tău vor încerca în toate modurile să te facă să te miști și să întrerupi tehnica.

Așa că, înainte de-a începe, bifează toate punctele de pe lista de mai jos (care se aplică pentru tine).

beneficii meditatie bifatPorți haine confortabile; nu-ți e nici prea cald și nici prea frig
beneficii meditatie bifatAi folosit toaleta înainte să începi
beneficii meditatie bifatȚi-ai suflat nasul
beneficii meditatie bifatȚi-ai curățat urechile
beneficii meditatie bifatAi stins televizorul
beneficii meditatie bifatAi stins laptopul
beneficii meditatie bifatAi oprit aparatul radio
beneficii meditatie bifatAi închis ușa de la intrare și apoi de la cameră
beneficii meditatie bifatAi alungat muștele și țânțarii din camera
beneficii meditatie bifatAi închis geamurile, să nu le trântească vântul
beneficii meditatie bifatAi stins aragazul
beneficii meditatie bifatAi oprit apa, atât în baie cât și în bucătărie
beneficii meditatie bifatAi hrănit animalul de casă

Știu că lista pare comică. Dar e necesară. Vei fi uimit să afli cât de des poți simți nevoia urgentă de a-ți curăța urechile sau de a-ți sufla nasul, fix în timpul meditației.

Ca să faci meditația corect, nu vei da curs nici unui impuls de moment, oricât de urgent ar părea. În cele 10 minute de liniște, nimic nu e mai important decât meditația în sine.

Dacă totuși te vei lăsa distras, nu te vei bucura de beneficiile enumerate anterior.

Și cel mai important lucru este următorul: nu te aștepta să se întâmple CEVA anume. Nu trebuie să se întâmple ceva. Pune în practică și ai încredere că meditația funcționează pentru tine.

În timpul meditației, dăm voie la tot ce trebuie să se întâmple … să se întâmple. Dacă nu se întâmplă nimic, perfect. Nu forțăm lucrurile, nu ne așteptăm la CEVA anume. Și nici nu împiedicăm să se întâmple ce trebuie să se întâmple.

În animația de mai jos, pisica ilustrează perfect atitudinea cu care se începe și se face meditația.

Prin meditație, vom găsi liniștea minții și calmul pe care le căutăm. S-ar putea să se întâmple în prima sesiune, s-ar putea să nu. De reținut că nu se întâmplă când vrem noi și nici cum vrem noi.

 

Știi pe cineva care vrea să mediteze, dar nu știe cum să înceapă? Trimite-i acest articol

 

Cum Să Meditezi Corect În 3 Pași (+1) 

Dacă ai sărit peste etapa de pregătire, te rog insistent să o citești, înainte să continui. Dacă nu te pregătești corespunzător, tehnica de meditație care urmează nu va funcționa și nu vei avea rezultatele dorite. Știu că e mult de asimilat pentru un începător, dar e necesar.

Primul pas este să alegi o postură. Cum trebuie să stai la meditație? Mai jos ai câteva exemple din care poți alege cu încredere.

De observat că în toate posturile:

 • spatele este drept.
 • ochii sunt închiși
 • poziția e confortabilă, dar nu într-atât cât să te adoarmă
 • picioarele sunt încrucișate (dar nu e obligatoriu, se poate medita și așezat pe un scaun sau canapea)
 • concentrarea este maximă

Meditația durează 10 minute.

Al doilea pas (opțional) e să îți setezi o alarmă care sună blând.

Cât timp ar trebui să dureze o transă de meditație?

Îți recomand să începi cu 15 minute, dar nu mai mult de 20 într-o singură ședere, ca începător. După ce devii avansat, poți mări durata la 25-30 minute.

Înainte să începi meditația, ai 1 minut în care poți să te foiești, până când găsești poziția cea mai potrivită. După începerea meditației, nu ai voie să schimbi poziția, orice ar fi.

Pasul trei este să te concentrezi timp de 15 minute doar pe propria respirație.

 • Ești atent cum aerul intră în plămâni
 • Când inspiri, urmărești cum ți se ridica pieptul
 • Când expiri, urmărești cum ți se contractă pieptul

În tot acest timp:

 • Ții ochii închiși
 • Respiri normal, pe nas, cu gura închisă
 • Rămâi nemișcat (SUPER important !!!), orice se întâmplă, atât în exterior, cât și în corp (de exemplu, dacă amorțesc picioarele sau alte părți ale corpului)
 • Dai voie gândurilor să zboare, asa cum îți vin. DAR! Nu le dai atenție. Gândurile tale sunt acum niște norișori pufoși, pe un cer albastru, care se mișcă în voie. Atenția ta se concentrează doar pe respirație
 • Ignori orice altceva (cum ar fi că îți vor amorți picioarele sau alte părți ale corpului)

Pasul patru: în momentul în care sună alarma, e alegerea ta să o ignori și mai rămâi în meditație, cât te simți bine. Sau te poți opri. Dar dacă simți un imbold să mai rămâi în meditație, îți recomand să-l asculți, pentru că evident îți face bine.

Îți reamintesc, în timpul meditației nu trebuie să se întâmple ceva anume. Practică zilnic, minim 10 minute, timp de o săptămână. Și vei vedea primele rezultate. Dar dacă vrei rezultate serioase, recomand 30 de zile.

Când meditația e făcută corect, vei avea parte de momente spontane de calm, liniște și pace interioară, aparent fără motiv.

 Există unele tehnici de meditație care pot fi practicate și când spălăm vasele. Sau când ne spălăm pe dinți. Dar acestea sunt momentan prea avansate.

Răspunsuri la întrebări și clarificări

Mi se pare că meditația e doar pentru oamenii speciali. Nu cred că oamenii obișnuiți o pot practica ușor

RĂSPUNS: Într-adevăr, există un fel de misticism când vine vorba de meditație. Dar te asigur, nu este doar pentru oameni speciali. Deoarece nu se întâmplă nimic spectaculos în meditație, e dificil de înțeles cum și de ce funcționează. Pare cel mai banal și plictisitor lucru. E chiar surprinzător că așa ceva poate funcționa și avea beneficiile enumerate anterior. Dar funcționează și oricine o poate încerca. Ca să putem conduce o mașină, nu avem nevoie să înțelegem în detaliu cum funcționează cutia de viteze, nu-i așa?

10 minute e prea mult sau prea dificil, ce să fac?

RĂSPUNS: Începi cu 5 minute. Dacă 5 minute e încă dificil, începi cu 3 minute. Și crești durata progresiv. Important este să practici zilnic, cu seriozitate, minim o săptămână.

Mi se pare greu să mă concentrez doar pe un singur lucru, chiar și un minut. Mintea mea fuge în toate părțile

RĂSPUNS: Lumea în care trăim astăzi ne oferă stimulare mentală în permanență. Telefonul mobil, internetul, Facebook, jocurile pe calculator; mereu va fi ceva sau cineva ceva ce ne fură atenția cu ușurință. Cu toate acestea, nici un stimulent mental nu ne aduce mai aproape de pacea și liniștea interioară pe care le căutăm. Dimpotrivă, parca ne îndepărtează din ce în ce mai mult. Dacă ți se pare greu ca pentru 10, 5 sau 3 minute să încerci ceva care e inițial contra-intuitiv, poate nu ești pregătit pentru meditație. Poate că nu te-ai convins că stimularea mentală nu te va conduce spre starea de calm, liniște și autocontrol, pe care sunt sigur că le cauți. Poate că mai ai nevoie de timp, să te convingi de unul singur. Nu e nici o problemă. Salvează articolul la Favorite și hai înapoi, când ești pregătit să-i dai o șansă.

Sună interesant, dar sunt foarte ocupat și nu am timp să practic meditația

RĂSPUNS: Fă tot posibilul să îți aloci măcar 5 minute pentru tine.

Nu mi se întâmplă nimic în timpul meditației și nici după. Nu sunt nici relaxat. Poate că meditația nu funcționează pentru mine?
RĂSPUNS: În timpul meditației nu trebuie să se întâmple ceva. Nici măcar nu trebuie să fim relaxați la finalul ei. Dimpotrivă, s-ar putea să fim indispuși, iritați, frustrați, chiar nervoși. S-ar putea să plângem. Și atunci de ce sa mai faci meditația, dacă nu obții marea promisiune de relaxare mentală?

Meditația este atât o tehnică de relaxare, cât și o tehnică de autocunoaștere. Meditația ne face mult mai conștienți de felul în care ne simțim cu adevărat. Meditația nu ne mai dă voie să sedăm emoțiile reale pe care le simțim. Indiferent că e vorba de furie, frică sau suferință. Meditația ne face mai liniștiți doar după ce am adus la suprafață acele emoții suprimate și am luat la cunoștință că le avem. Dar fără să ne judecăm pentru asta.

Abia după aceea, ne vom putea relaxa mintea. Dar nu mai devreme. După cum am povestit și în articolul despre gândirea pozitivă (vezi resursele recomandate mai jos), când faci curat într-o cameră, nu ascunzi resturile menajere sub covor sau prin sertare. Chiar dacă va arăta curat când intri în cameră, tot nu va mirosi bine.
Relaxarea minții este starea de calm și curățenie interioară pe care o căutam. Dar pentru trăirea acestei stări, mai întâi aducem conflictul emoțional la suprafață. După care, rezolvăm conflictul, alegem conștient să devenim autentici și să luăm decizii responsabile, bazate pe intuiție și pe ceea ce simțim cu adevărat.

În ce moment al zilei este recomandat să practicăm meditația?
RĂSPUNS: Pentru eficiență maximă, recomand să fie primul lucru făcut după igiena matinală.

De câte ori pe zi e indicat să practicăm meditația?
RĂSPUNS: Pentru un începător, care doar vrea să se convingă dacă meditația funcționează sau nu, recomand minim o dată pe zi. Pentru cineva care s-a convins deja că meditația îi face bine, recomand de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara, înainte de somn. Dacă în timpul zilei apare nevoia sau dorința de a face meditație și timpul o permite, recomand să dăm curs acestui imbold interior. E evident că ceva din interior știe că ne face bine.. Cel mai important lucru rămâne practicarea cu consecvență (zilnic).

 

Alte Resurse Recomandate

Ai vrea să încerci meditația, dar e ceva care încă te împiedică?

Sau ai mai încercat o altă formă de meditație și ai întâmpinat dificultăți? Poate nu ai găsit încă tehnica de meditație care ți se potrivește.

Lasă-mi un comentariu mai jos și voi face tot posibilul să te ghidez.

Ți-ar mai plăcea și...

22 Răspunsuri

 1. Veronica spune:

  Buna ! Azi am încercat pentru prima oară sa meditez îmi doream de mult sa încerc dar nu știam cum se face .. azi am citit articolul și m am apucat de treaba … nu am avut foarte multe gânduri mintea era chiar liniștita a fost plăcută senzația m am concentrat pe respiratie recunosc ca am respirat destul de greu cred ca din cauza poziției … aveam o stare de relaxare așa cum o ai când te ia somnul este Ok ? Și încă o întrebare pot asculta muzica in timpul meditatatiei ? Sau este recomandat fără?

  • Dan Munteanu spune:

   Buna Veronica, ma bucur foarte tare ca ai incercat sa meditezi! E ok acea stare de relaxare ca si cand te ia somnul. Important este sa ramai treaza in continuare ca sa te poti concentra pe respiratie 🙂 Ti-as recomanda sa continui cu meditatia fara muzica, pentru ca s-ar putea sa iti distraga atentia de la ce ai de facut – sa te concentrezi pe respiratie. Deseori avem nevoie de o confirmare ca se intampla ceva cand facem meditatia, sau sa avem parte de o experienta cat mai placuta. Ei bine, cel mai important lucru in timpul meditatiei este sa ne concentram pe respiratie, cel putin cu aceasta tehnica. Asa ca te invit sa te tii macar o saptamana de treaba si vezi daca ceva s-a schimbat dupa. Te felicit pentru initiativa si sa stii ca vei vedea schimbari pozitive daca te tii de treaba.

 2. Ana spune:

  Un articol exceptional!In sfirsit am inteles si eu ce inseamna meditatia.Vreau sa incep si eu.La moment sunt in tratament de anxietate depresiva.O sa dea rezultate?

  • Dan Munteanu spune:

   Buna Ana, multumesc pentru cuvintele de apreciere.

   Daca esti sub tratament medicamentos, iti recomand sa nu faci meditatie.

   Daca practici meditatia mai mult timp (30 zile++), vei deveni mult mai prezenta, cu mintea mai “clara”. Si vei putea sa “vezi” cu “ochiul mintii” care sunt de fapt dezechilibrele reale din viata ta care au dus la anxietate depresiva.

   Din punctul meu de vedere, acele dezechilibre sunt un rezultat al propriilor tale convingeri si credinte legate de situatia ta de viata, in particular.

   Tratamentul medicamentos iti schimba starea de constienta si de prezenta, plus modifica echilibrul de chimicale din organism.
   Nu vei reusi sa obtii acea claritate sub tratament.

   De aceea, eventual ai putea astepta pana cand termini tratamentul cu medicamente si abia apoi sa testezi meditatia. Nu renunta la tratament ca sa faci meditatie!!

   Nu pot sa iti vand meditatia ca fiind un leac universal care o sa te vindece de tot. Meditatia este o unealta perceptuala, care te ajuta sa “vezi” ce nu functioneaza cu adevarat in viata ta, ce conflicte ai si refuzi sa le iei la cunostinta.

   Meditatia te ajuta sa iti clarifici ce simti cu adevarat legat de situatia pe care o traiesti, legat de oamenii pe care i-ai lasat sa intre si sa ramana in viata ta, legat de ceea ce faci in cariera, etc.

   Dar partea neplacuta e ca tot TU va trebui sa faci ceva ca sa schimbi ceea ce nu mai functioneaza pentru tine. Unii oameni nu sunt inca pregatiti sa recunoasca fata de ei insisi ca au tolerat prea mult timp ceva ce-i face extrem de nefericiti.

   Mai mult, acei oameni poate ca nu sunt pregatiti chiar sa faca ceva, ca sa schimbe ceea ce nu mai functioneaza, ceea ce este disfunctional. Si atunci cauta solutia undeva “in afara”, cat mai departe de locul din care a pornit cu adevarat problema: ei insisi.

   Asa ca te rog sa ai un pic grija de tine. Si vezi daca tratamentul da roade mai intai. Daca nu, incearca sa meditezi vreo 30 zile dupa aceea.

   Cu drag, Dan

 3. Mihaela spune:

  Foarte interesant si complet aricolul tau.Am facut un curs numit ” Strategies for successful ageing”. Concluzia, pentru a avea o batranete de succes: sa ai grija de sanatate, sa inveti si sa te educi permanent, sa fii implicat in mediul social, comunitatea in care traiesti, sa dezvolti relatiile cu alti oameni. Toate aceste lucruri trebuie facute cat mai devreme posibil.Spun asta, pentru ca eu am 60 de ani, voi sunteti mai tineri. De asemenea totul trebuie facut preventiv si nu atunci cand esti intr-un moment critic, din cauza sanatatii fizice sau mentale. Cheia ar fi, sa iti pastrezi mintea sanatoasa, in primul rand. Specialistii spun ca meditatia este un exercitiu foarte bun pentru creier, pentru prevenirea depresiei, concentrarea in momentul prezent, fara a fi frustati de ceea ce ni s-a intamplat in trecut, sau ingrijorati pentru ce o sa se intample in viitor.
  Eu o practic ocazional, dar trebuie sa fie un obicei, foarte bun dealtfel.

  • Dan Munteanu spune:

   Multumesc mult pentru mesajul tau atat de frumos, Mihaela. Ai mare dreptate, totul trebuie facut inainte de acel moment critic. Meditatia e o practica extraordinara, daca e facuta corect, chiar si in perioade sau momente mai stresante. Asta deoarece schimba energia interioara si efectiv ajuta sa vezi “cu alti ochi” orice situatie. Eu am dat de meditatie citindu-l si urmarindu-l pe Eckhart Tolle. Mai demult practicam in fiecare zi, dar acum cam de 3 ori pe saptamana. Partea frumoasa e ca, dupa ce te obisnuiesti cu starea din timpul meditatiei, chiar organismul va incepe sa o acceseze mai des de la sine. Sa ai o duminica placuta in continuare!

 4. Laura spune:

  Foarte frumos si foarte bine explicat pentru un incepator.va multumesc

 5. Anonim spune:

  Am facut o singura sedinta,mi se pare ok.,dar pot oare scapa de sezatia de gol?pot avea liniste interioara doar cu aceste meditatii,pot invinge depresia?

  • Dan Munteanu spune:

   Salut, Anonim.

   Din propria mea experienta, iti spun ca depresia nu este ceva ce trebuie “invins”. Mai degraba, te-as invita sa faci putina introspectie in sufletul tau, sa descoperi care sunt deciziile personale care te-au dus in acest moment din viata ta, in care tu simti senzatia de gol si traiesti depresia.

   Cat de conectat esti cu propriul tau sistem intern de ghidare?

   In fiecare din noi, in propria fiinta, exista acel ceva care stie mai bine decat noi ce este de facut in orice situatie, stie cel mai bine deciziile avem de luat. Si, daca suntem foarte atenti, putem “asculta” aceste semnale interioare de fiecare data cand avem de luat o decizie majora.

   Tu cat de des iti asculti intuitia? Ceva imi spune ca de ceva vreme nu ai mai facut-o.

   Cand suntem deprimati, de fapt ne-am indepartat de aceasta inteligenta interioara, ne-am indepartat de cine suntem noi cu adevarat.

   Si am luat decizii, una dupa alta, care au fost in contradictie cu ceea ce fiinta interioara ne indemna sa facem.

   Ceea ce poate face meditatia pentru tine este sa te ajute sa te reconectezi cu acea inteligenta interioara, sa o poti “auzi” din nou, sa “auzi” ce iti spune intuitia.

   Iti spun de pe acum, nu vei obtine asta dupa doar o sedinta. Dar nimic durabil si care sa merite nu s-a intamplat fara putina munca.

   In cazul tau, ai de facut putina munca interioara. Meditatia poate deveni aliatul tau. Prin meditatie, poti sa incepi sa faci curat in propria fiinta si sa aduci la lumina ceea ce Fiinta ta interioara considera ca e mai bine pentru tine.

 6. Maryan spune:

  Salut, Dan!
  M-am apucat recent si eu de meditatie. Doresc un articol mai detaliat despre acest subiect. Spre exemplu, as dori sa stiu cum ar trebui sa fie respiratia in timpul meditatiei.
  Per ansamblu, este un articol foarte detaliat si plin de informatii utile mai ales pentru cei care sunt la inceput.
  Mult succes!

 7. Cristina spune:

  Buna!Practic de un an mindfulness , aproape zilnic , după 2 ani de depresie , si o viața in care nu mi-am ascultat niciodată instinctul.Schimbarile au fost radicale si sunt complet de acord cu tot ceea ce explicati . Mi-as dori sa încep sa meditez , dar pana acum mi-a fost interzis de psiholog, datorită (așa cum ați spus)emotiilor care ies la suprafața , si pe care eu nu as fi capabilă sa le prelucrez singura.Inca sunt sub tratament medicamentos , in așteptarea confirmării diagnosticului de bipolaritate.Dupa părerea dumneavoastră , as putea încerca sa meditez? Multumesc

  • Dan Munteanu spune:

   Sincer, nu prea am incredere in psihologi si diagnosticele lor. Dar asta e parerea mea subiectiva.

   Legat de emotiile care ies la suprafata – asa e, uneori devine prea mult de procesat (adica de simtit). Ca sa te dechizi, ai nevoie de o plasa de siguranta, un cadru “sigur” in care sa poti fi vulnerabila si, in acelasi timp, sa simti ca e OK sa te deschizi. Ai asa ceva?

   De asemenea, pentru munca interioara e nevoie de blandete, de rabdare si de compasiune cu emotiile reprimate care vin la suprafata. E ca si cum ai lucra cu un copil care a fost ranit.

   Nu stiu daca e OK pentru tine sa meditezi, Cristina. Esti pregatita sa simti si sa integrezi emotiile pe care le-ai reprimat de-a lungul anilor?

   Esti pregatita sa te reconectezi cu Vocea ta Interioara?

   Asta doar tu poti decide.

   Dar cum ziceai si tu – faptul ca ti-ai ascultat instinctul, schimbarile au fost radicale. Cred ca esti pe calea cea buna deja.

   Meditatia iti ascute abilitatea de a simti. Nu deodata, dar daca o practici in mod repetat e unul dintre efecte.

   Daca incepi si continui sa faci munca asta interioara, beneficiile sunt foarte mari. Devii “aliniat” cu ceea ce e crezi, simti si cu ceea ce esti cu adevarat.

   Si nu te mai poti ascunde de tine. Nu te mai poti preface ca esti ceva ce nu (mai) esti. Cu cat practici mai mult meditatia, cu atat simti mai mult ca trebuie sa te “aliniezi”.

   Nu incerc sa te speriu, incerc doar sa te fac constienta. Munca interioara e intensa.

   Nu astepta diagnosticul, decide singura. O sa iti dea pastile care o sa te sedeze in continuare, sa nu simti ceea ce refuzi sa simti, care te vor “amorti” si te vor tine deconectata.

   Experienta ta personala e singura care iti poate da raspunsul la intrebare.

   Iti multumesc pentru ca te-ai deschis.

 8. Alex spune:

  Buna ziua,
  Doar citind articolul si raspunsurile deja mi-am creat o stare de bine. Foarte bine explicat.
  Felicitari si multumiri!

  • Dan Munteanu spune:

   Salut Alex,
   Iti multumesc pentru comentariu. Cu drag, sa fie de folos. PS: poti obtine o stare de bine pe termen lung daca practici cat de cat regulat meditatia (de vreo 2-3 ori pe saptamana).

 9. Ionut spune:

  Salut,de ceva vreme ma supara un gand negativ si inca nu am reusit sa scap de el.Am mai incercat in trecut sa meditez dar nu pot spune ca am avut succes si nu am mai incercat.Dupa ce am citit acest articol am de gand sa incerc zilnic cel putin 10 min!Ar trebui sa incerc si alte metode sau aceasta meditatie “usoara” ma va ajuta sa scap de gandul acela?Va multumesc!

  • Dan Munteanu spune:

   Salut Ionut,
   Gandul acela negativ e acolo dintr-un anumit motiv. Iti recomand sa faci urmatoarea chestie:
   Multumeste gandului negativ ca a aparut in viata da. Da, ai citit bine. Exprima-ti recunostinta pentru acel gand negativ.
   Chiar daca nu iti dai seama inca, acel gand e acolo, in mintea ta, dintr-o anumita cauza.
   E un efect al vietii pe care o traiesti, a mediului social in care traiesti si a informatiilor pe care le consumi.
   Asa ca, foloseste aceasta tehnica de meditatie descrisa in articol si mediteaza 15 minute.
   Dupa care, gaseste 10 minute de liniste (imediat dupa meditatie) si aseaza-te cu o coala de hartie in fata.
   Sus, la inceputul colii, scrie intrebarea: dragul meu gand negativ, de ce ai aparut in viata mea? ce anume vrei sa ma inveti? la ce anume vrei sa imi atragi atentia?
   Si scrie efectiv raspunsurile ce vine din tine, din impuls, pe moment. Nu sta sa le gandesti prea mult.
   Chiar daca ti se par prostii raspunsurile, scrie-le. Vei fi uimit ce poti descoperi prin aceasta metoda.
   Deci, 15 minute de liniste si meditatie si, imediat dupa aceea, pui intebarea pe hartie si scrii raspunsurile care iti vin.
   Tu incerci sa scapi de acest gand, dar nu vei scapa niciodata cata vreme tu nu ai inteles cauza, cat timp tu nu ai constientizat-o.
   Descopera ce vrea sa-ti zica acel gand, poate e ceva ce nu faci si ar trebui?

 10. Fasola Stefan spune:

  un blog interesant , cu informații reale !

 1. martie 9, 2018

  […] Meditatia este despre relaxarea mintii si trupului, despre imbunatatirea capacitatii de concentrare, despre eliminarea stresului si de a ajunge la un echilibru interior. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.