Explorând Veganismul | Dieta Vegană | Alimentația Vegană

Te salut, cititor explorator.

De 8 luni încoace, sunt 99% vegan. Sau ierbivor. Sau mâncător de frunze. Zi-mi cum vrei, ideea e că mănânc exclusiv plante și preparate obținute din plante.

Sunt plantivor, daca există cuvântul acesta în limba română. Al șaselea simț îmi spune că nu prea există, dar hai să-l creăm special pentru acest articol.

Pe data de 1 Ianuarie 2018, am renunțat în mod voluntar la carne, lapte, ouă și brânză. Practic, am eliminat toate produsele de origine animală din alimentație. OK, poate că nu toate, încă mai consum miere, de aceea sunt doar 99% plantivor.

Intenția de la care am pornit a fost ca tot ce mănânc să fie cât mai aproape de natură. Mi-a ieșit întotdeauna în cele 8 luni? Nu. Dar săptămâni la rând am mâncat exclusiv vegan, mai ales când îmi gătesc singur.

Uite un exemplu de masă de prânz:

vegan masa pranz, hummus, naut, linte, salata, masline

Piureul e hummus făcut în casă, cu usturoi și un strop de ulei de măsline. Năutul îl recunoști, deasupra năutului găsești germeni de linte, lângă măsline de kalamata, iar în stânga salată și morcovi feliați. Mujdeiul e făcut doar cu apă, 2 linguri de ulei de măsline și sare. Trebuie să recunoști, arată yummy.

Ce inseamna să fii vegan? (definiția à la Munteanu)

Pentru mine, a fi vegan înseamnă să mănânc alimente bogate nutrițional, sub forma lor cea mai apropiată de natură, acolo unde este posibil.

Există o sub-ramură a veganismului denumită raw-veganism. Raw-veganii mănâncă alimentele doar sub forma lor naturală, fără preparare termică, pentru a obține cei mai buni nutrienți din alimente.

Personal, nu mi-e foarte drag să mestec broccoli sau conopidă nefierte.

Am perioade raw-vegane de 7-10 zile, dar nu doresc să renunț orezul fiert sau la năutul fiert sau la alimente ce necesita preparare termica prin fierbere. Nu sunt chiar atât de ierbivor 🐮.

Cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de veganism:

De unde îți iei proteinele?

E întrebarea clasică, cel mai des întâlnită. Mă bucur că ai întrebat. Există o mulțime de surse de proteine 100% vegetale, cum ar fi cele de mai jos. În paranteză, ai cantitatea de proteine la 100g.

 • semințe de dovleac (29.84g)
 • alune (24.35g)
 • migdale (21.15g)
 • semințe de in (18.29g)
 • semințe de chia (16.54g)
 • nuci (15.23g)
 • hrișcă (13.25g)
 • fasolea brună (9.73g)

Mai sunt și alte surse importante de proteine, nu le-am pus pe toate.

De unde am luat cifrele acestea? Există o aplicație online, denumită Cronometer, indispensabilă pentru cei care vor să fie atenți la ceea ce mănâncă. Link-ul o să îl găsești în secțiunea de resurse de la final.

Și înainte să-mi spui că proteinele de origine animală sunt superioare celor vegetale, te rog să ai în vedere că organismul nostru nu poate absobi în mod direct proteinele de natură animală.

Mai întâi, trebuie să le descompună în amino-acizi, abia după aceea poate să le absoarbă. Partea nasoală e că acest proces foarte costisitor pentru organism. Organismul lucreaza foarte mult pentru a digera produsele animale. În plus, rezultă și toxine care în timp se acumulează în sistemul digestiv.

Absorbția proteinelor de origine vegetală se face mult mai ușor de către organism și nu necesită descompunere în amino-acizi. Nici nu rezultă deșeuri.

Nu sunt expert în digestia umană și sunt conștient că descrierea de mai sus e mult simplificată față de tot ceea ce se întâmplă în organism. Dar, în esență:

 • proteinele animale se digeră greu, sunt descompuse în amino-acizii + deșeuri
 • digestia proteinelor vegetale e rapidă și ușoară pentru organism

Să mergem mai departe.

Din moment ce am renunțat și la consumul de lactate, inclusiv brânzeturi, am primit și întrebarea:

De unde îți iei calciul?

Mă bucur că ai întrebat, din nou. Există o sumedenie de alimente bogate în calciu. Cronometer spune că, la 100g, alimentele de mai jos conțin calciu:

 • semințe de susan negru (1111.11 mg <- wow, ce tare e susanul, nu-i așa?)
 • semințe de chia (631 mg)
 • migdale (269 mg)
 • fasole brună (90 mg)
 • cartofi (21 mg)

Dar, ca să fiu sigur, pentru că nu e de jucat cu calciul, am suplimentat cu pastile de calciu (vegan-friendly de felul lui).

În plus, pentru asimilarea calciului, am înțeles că trebuie suplimentat cu vitamina D3, așa că am făcut și asta.

calciu organic alga calcaroasa herbagetica

calciu organic din algă calcaroasă

d3 supliment solgar

vitamina D3 (1000 IU)

Dacă tot am ajuns la subiectul suplimente, un vegan trebuie să fie foarte atent la vitamina B12.

De unde îți iei Vitamina B12?

Pe termen lung, deficitul de B12 poate cauza probleme serioase la nivelul sistemului nervos. Există studii care spun că și cei care urmează o dietă omnivoră pot avea deficiențe de B12.

Așa că prinde bine să suplimentăm B12 din când în când, pe orice dietă am fi.

Eu suplimentez B12 folosind tabletele de la Solgar. Sunt tablete pe bază de methyl-cobalamină, iar organismul le poate absorbi direct, sublingual.

b12 methylcobalamin supliment solgar

Dacă vei citi prospectul, vei vedea că tabletele nu sunt pur vegane, doarece vitamina B12 e extrasă din lână de oaie. E un compromis pe care sunt dispus să-l fac, având în vedere consecințele posibile grave în cazul deficienței.

Există o alternativă de B12 pe bază de ciano-cobalamină. O vei găsi mult mai des în farmaciile naturiste, deoarece e mai ieftină și e de mai mult timp pe piață.

Dezavantajul la versiunea pe bază de ciano-cobalamină e că organismul trebuie să o convertească în methyl-cobalamină, așa că e mai bine să o iei direct sub forma care poate fi asimilată direct.

Pe internet, există o întreagă polemică legată de această vitamină. Consumatorii de carne nu ar trebui să aibă probleme cu B12, din moment mușchii animalelor conțin această vitamină.

Dar cum ajunge B12 acolo, în țesutul animal? Nu ar trebui să fie acesta un motiv suficient de bun ca să consumăm carne?

Nu neapărat.

Vezi tu, vitamina B12 este produsă exclusiv de către bacterii. Chiar și organismul uman are în flora intestinală bacterii care produc B12. Dar se pare că, pe termen lung, de ordinul anilor, nu e suficient.

În natură, aceste bacterii producătoare de B12 trăiesc la nivelul solului, iar animalele preiau vitamina B12 direct din sol (din moment ce ele nu prea spală ce mănâncă).

Nu te simți slăbit sau fără putere dacă nu mănânci carne?

NU.

Simt că organismul meu lucrează mult mai ușor ca să digere hrana pe care i-o dau. În primele două luni de când am început acest stil de viață, aveam de multe ori energie suplimentară spontan, la scurt timp după ce mâncam.

Acum nu-mi mai dau seama dacă am mai multă energie sau nu, din moment ce a devenit starea mea naturală.

Cert e că nu mă simt slăbit.

Dar sunt mult mai receptiv la semnalele pe care mi le dă organismul, mai ales la gustul alimentelor și la mirosul acestora.

Am parte de mai multă claritate mentală, dar nu pot atribui asta exclusiv schimbării de alimentație. Practic în continuare meditația, chiar și ocazional.

În plus, am mare grijă de felul în care gândesc și sunt atent pe cine sau ce las să-mi influențeze gândurile.

Totuși, trebui să recunosc că mi se face foame mai des. Scriu aceste rânduri la 45 minute după ce am mâncat copios și deja mi-e foame din nou.

Se pare că multă hrișcă, germeni de linte, varză, semințe de dovleac și semințe de cânepă nu prea țin de foame.

O să merg să îmi iau imediat banane.

Ce mănânci când ieși în oraș sau în familie?

Oare nu vei fi privit ciudat când începi să mănânci vegan? Ba da, cum să nu. Dar depinde de tine să rămâi fidel la ceea ce știi tu că e mai bine pentru tine.

În momentul în care începi să simți chiar și doar câteva dintre beneficiile mâncatului vegan, chiar și pe termen scurt, vei descoperi că există un mod mult mai sănătos de-a te hrăni, care nu include întotdeauna carne.

Aspectul social poate să îți dea bătăi de cap când te faci vegan. Mai ales cu rudele care nu înțeleg de ce refuzi să mănânci carne sau orice altceva care provine de la o ființă care face 🐤piu , 🐄 muu sau 🐷groh.

Contează să crezi că există și să cauți soluții, chiar și în context social și că nu trebuie să cedezi la presiunea celor care au păreri diferite legat de ce e bine ca tu să mănânci și ce nu.

Replica preferată a bunicii mele e că dacă nu mănânc carne, o să îmi stric stomacul. Curios, stomacul meu nu s-a mai simțit așa de bine de foarte mult timp.

Tot ce poți face e să zâmești frumos și să te ții în mod elegant de promisiunea pe care ți-ai făcut-o ție însuți. E dreptul tău să refuzi ceva ce știi că nu îți face bine.

Să ai în vedere că dacă vei ceda o singură dată la insistențele celorlalți că trebuie să mănânci carne, vei ceda și a doua oară.

O mică paranteză, majoritatea mâncărurilor din restaurante vor conține extra ulei, extra sare și extra… orice face mâncarea să aibă gust.

Dar acea mâncare e slabă din punct de vedere nutrițional și îți încarca digestia în mod inutil.

Uneori, chiar și mâncarea denumită de post poate conține produse de origine animală.

Ca exemplu, recent mi-era poftă de o piadină. Am cerut să fie cu ingrediente de post. M-am asigurat că repet de mai multe ori că vreau doar ingrediente de origine vegetală și să nu-mi pună brânzeturi sau iaurt.

Ca să descopăr într-un final, când deja primeam piadina, că aluatul e făcut cu untură de porc. Cine s-ar fi gândit? La o piadină de post, mai ales.

Așa că cel mai bine e să întrebi de cele mai multe ori, altfel vei fi vegan semi-pur (Harry Potter anyone?)

De ce am renunțat la brânzeturi și lactate?

Teoretic, nici un animal nu e sacrificat pentru lapte și brânză. Este exploatat de-a lungul vieții sale, dar continuă să facă muu, beee sau meee, trăindu-și fericit(ă) viața pe câmpii.

Oh, dar stai… laptele și brânzeturile din supermarketuri nu provin de la vaci și capre care zburdă libere pe câmpii, nu-i așa?

Cu singuranță că nu. Dar, lăsând deocamdată deoparte condițiile teribile în care sunt crescute animalele care există doar pentru a fi exploatate și sacrificate, mai există un aspect.

Și anume, laptele de vacă nu a fost creat pentru noi, oamenii.

Și aici, îl citez pe doctorul Neal Barnard, care povestește în toate conferințele lui de ce laptele este un aliment excelent. Dacă suntem viței.

Vezi tu, laptele de vacă și implicit brânzeturile conțin în mod natural un compus chimic înrudit cu heroina. Da, ai citit bine. Acest compus chimic are 10% din puterea heroinei.

Acest compus chimic e produs în mod natural de organismul vacilor gestante. Și asta pentru a-și ține vițeii aproape de ele, ca să bea cât mai des din laptele de vacă și să crească mari.

Asta explică de ce ne este foarte greu să renunțăm la brânzeturi.

Inteligentă natura asta, nu-i așa?

Natura nu a creat laptele de vacă pentru noi, oamenii. L-a creat pentru viței.

Legat de brânzeturi, acestea conțin 60-70% grăsimi saturate, care fac praf sistemul circulator.

Și acum, trebuie să recunosc, a fost cel mai dificil pas pentru mine să renunț la brânzeturi. Chiar și la două luni după ce am trecut pe veganism, uneori mă trezeam în mod inexplicabil în fața raftului cu cașcaval.

Dar mi-a trecut. Cu mândrie de sine, nu am cedat niciodată. Știu că e suficient un singur precedent ca să existe și al doilea.

De 8 luni nu mai consum brânzeturi. Nu de proveniență animală, cel puțin.

Prefer tofu, care e produs din soia. E destul de bun.

Cum rămâne cu cafeaua cu lapte?

Asta a fost o provocare și mai și. Fiind un băutor de cafea de specialitate, obișnuiam să beau mereu cafea cu lapte. Cappucino, cortado, macchiato și așa mai departe.

Mi-a fost dificil, mai ales când cafeaua goală nu era prea bună.

Dar noroc cu Casa Dobro, unde Cătălin, proprietarul, face o cafea foarte bună de fiecare data când merg. Și glumește cu tine în orice limba, mai ales în italiană.

Și da, m-ai prins, fac reclamă mascată. Dar e doar pentru că-i apreciez produsul — cafeaua — foarte mult.

Dacă vrei o cafea de specialitate bună în Baia Mare, caută Casa Dobro. E un loc liniștit, pe str. Andrei Mureșanu nr. 25, lângă Piața Mare.

Uite, cam așa arată o cafea bună la ei (espresso dublu cu lapte de cocos):

cafea de specialitate casa dobro

Inițial, am crezut că laptele vegetal în cafea va fi un înlocuitor perfect pentru cafeluța mea zilnică.

Dar nu cumva să pui lapte vegetal peste cafeaua de specialitate.

O face acră și-i strică gustul.

Soluția? Lapte vegetal de cocos sau migdale lângă cafea, băut separat.

Rețete vegane simple cu legume (meniu 1-2 persoane)

Mai jos, îți arăt câteva dintre rețetele vegane simple pe care le mănânc într-o dietă vegană.

reteta vegana dieta meniu orez, salata, salata, ceapa

orez alb fiert, conopidă fiartă, salată presărată cu semințe de susan negru, ceapă roșie cu mărar și puțin ulei de măsline, salată de roșii.

 

retete vegane dieta meniu orez, conopida, castraveti

orez brun fiert, conopidă fiartă, frunze de salată, castraveți feliați, ridichi feliate, ceapa mărunțită

 

retete vegane dieta meniu orez, ridichi, salata, morcovi

orez brun fiert, morcov mărunțit, țelină mărunțită, frunze de salată, ridichi

 

retete-vegane-dieta-meniu-avocado-orez-quinoa-salata

varză bruxelles bucăți, morcovi bucăți, ridichi bucăți, conopidă fiartă, orez brun, quinoa neagră fiartă, cubulețe de avocado

 

retete-vegane-dieta-meniu-quinoa-neagra-cu-orez

amestec de quinoa neagră cu orez brun și o migdală rebelă

Veganismul din perspectivă spirituală

Din punct de vedere spiritual, să trecem la o alimentație vegană are sens 100%. Din moment ce suntem cu toții conectați la aceeași unică sursă de iubire, de creație și de inteligență, e de bun simț să respect viața care există în fiecare vietate și să-i arăt respectul cuvenit. (mai puțin muștele și țânțarii, unde pur și simplu nu pot).

Chiar dacă aceste vietăți nu dețin inteligența umană și puterea gândului, fiecare viețuitoare păstrează ceva din spiritul care ne unește pe toți — viața, divinitatea, acea inteligență tăcută.

Așa că de ce m-aș hrăni cu cadavrele altor vietăți, doar pentru că se află mai jos decât mine pe scara evoluției? Nu are nici un sens.

Mai ales când în mod evident natura ne penalizează grav pe noi, oamenii, când consumăm carne și alte produse animale.

De asemenea, renunțarea la carne automat ridică vibrația personală. Organismul nu mai trebuie să investească atât de multă energie în digestie și eliminarea deșeurilor.

Automat, resursele pot fi redirecționate către acele sisteme care ne fac mai conectați, mai empatici, mai atenți la tot ceea ce se întâmplă în noi și în jurul nostru.

 

Care sunt efectele veganismului (după 8 luni)?

Am slăbit 4 kg în 2 luni

Nu am făcut activitate fizică nici mai mult, nici mai puțin ca de obicei. Singura schimbare a fost alimentația și entuziasmul pe care-l aveam pentru că faceam această schimbare.

Am început anul 2018 cu aproximativ 93 kilograme. La final de februarie, cântăream 88.8 kg. În dimineața în care m-am cântărit, am rămas mască.

Nu mai avusesem sub 89 kg de aproape 8 ani. Mi-a crescut stima de sine.

Și nu făceam rabat de la ce mâncam. Dimpotrivă, mâncam pe săturate, mâncam și seara după ora 10. Singura condiție — tot ce mâncam trebuia să fie plant-based.

În timp, m-am stabilizat undeva la 91 kg (sunt un mare consumator de alune, migdale și semințe de dovleac, e foarte ușor să pui kilograme pe tine și dacă ești vegan).

Spre surprinderea mea, chiar și când mănânc mai mult, organismul meu își găsește singur drumul înapoi spre 91 kg. Sunt plăcut surprins.

Papile gustative extrem de sensibile

Chiar în primele 2 săptămâni de la schimbare, am observat că papilele mele gustative au devenit extrem de sensibile la calitatea alimentelor.

Am ajuns să nu mai suport legumele și fructele din supermarketuri, pentru că nu au nici gust și nici miros.

Consider că legumele și fructele bogate în nutrienții trebuie să aibă un miros și un gust aparte.

Ardeiul luat din piață are un miros puternic, roșiile la fel. Ca să nu mai vorbim de țelină, mărar și pătrunjel.

Sper că nu m-a remarcat nimeni când miroseam mărarul în supermarket. Dar, cu gradul meu sporit de sensibilitate olfactivă, pretind calitate de la alimentele pe care le introduc în organismul meu.

E posibil tot timpul? Desigur că nu. Uneori nu am de ales decât să iau fructe și legume din supermarketuri. Mai ales avocado sau mango, pe care nu le găsești în piață.

Dar mi-am făcut câțiva dealeri de legume în cele două piețe de alimente din Baia Mare. Știu că găsesc mereu produse de calitate, iar papilele și nasul meu îmi dau undă verde.

Win-win atât pentru producția locală, cât și pentru organismul meu.

Evaluez o masă ca fiind bună în funcție de gustul de care mi-l lasă mâncarea la 5-10 minute după ce am mâncat. Contează să mă simt sătul după ce am mâncat, dar și să am un gust plăcut pe limbă.

Simțul acesta apare doar după o perioadă.

Un efect al veganismului e că sunt mult mai sensibil la mirosuri, dar mai ales la gusturi.

Digestie rapidă și eficientă

Să ai în vedere că o dietă vegană corectă va include o cantitate foarte mare de fibre, provenite din cerealele consumate, gen hrișcă, orez, fasole, năut.

Drept consecință, digestia va fi din ce în ce mai rapidă și eficientă. Fără să intru în prea multe detalii lipsite de eleganță, hai să spunem că vor crește vizitele la 🚽 (da, da, știu, deja te aud, ewwww).

Dar e un aspect musai de menționat, pentru că vine la pachet cu acest stil de viață.

Conform lui Haplea Fructaliu (nomad frugivor), organismul uman ar avea nevoie de cel puțin 100g de fibre zilnic.

Sincer, maximul pe care l-am înregistrat în aplicația Cronometer a fost undeva la 82 g intr-o zi, dar cu un efort considerabil. E extrem de greu să consumi 100g de fibre într-o zi.

Concluzia?

Cei care se hrănesc pe bază de plante și includ o cantitate considerabilă de fibre în digestia lor nu vor ști niciodată ce înseamnă constipația.

‘Nuff said.

 

Resurse suplimentare utile pentru vegani

Cronometer

În primele luni de zile, am vrut să mă asigur că primesc toți nutrienții necesari, gen calciu, vitamina E, cantitatea de fibre și mai ales proteine.

Așa că mi-am trecut aproape în fiecare zi ce am mâncat în aplicația Cronometer.

O poți folosi gratuit, există versinea online cât și cea pentru mobil, ambele foarte bune și care primesc actualizări în mod constant.

Durează puțin până găsești toate denumirile pentru alimente, dar merită ca să-ți faci cât de cât o idee.

Uite cum arată o zi completă în aplicație:

Aici poți vedea aportul zilnic de proteine, cu procentele de amino-acizi.

proteine cronometer

Mai jos ai aportul zilnic de vitamine. După cum se observă, fără suplimentare, vitamina B12 rămâne pe zero.

vitamine cronometer

Aportul de minerale, de observat că aplicația te avertizează dacă ai consumat prea mult sodiu:

minerale cronometer

Date de ansamblu, carbohidrați, fibre și lipide:

general carbo lipide cronometer

Dacă mă întreabă cineva de unde îmi iau calciul, pot rapid să găsesc ziua cu cel mai mare aport de calciu și alimentele care mi-au adus acest aport. Trebuie doar să mut mouse-ul acolo unde scrie Calcium.

surse calciu cronometer

Sau sursele de Vitamina E, pentru cei care au nevoie să suplimenteze:

surse vitamina E cronometer

Aplicația e mult mai complexă și-ți poate arăta date și statistici în profunzime. La ce trebuie să fii atent e că folosește implicit standardele nutriționale americane, deci trebuie să te gândești că tot ce introduci e raportat la o dietă diferită.

Folositor oricum? Absolut.

Filme, interviuri, conferințe despre alimentația plant-based

Mai jos ai o serie de clipuri YouTube din care m-am inspirat și m-am documentat înainte de-a face această tranziție și în timp ce continuam cu acest stil de viață vegan.

De exemplu,  la ce să te aștepți când devii vegan? (în limba engleză)

Ai lista completă cu toate clipurile mai jos:

 

Ce mai urmează să testez pe calea vegană?

Intenționez să testez mai multe rețete vegane simple, dar și să includ gătitul la abur și la cuptor.

Plănuiesc să-mi iau un blender ca să-mi fac sucuri de legume (nu de fructe, din moment ce sucurile de fructe conțin prea mult zahăr și nu au fibre).

Intenționez să renunț complet la pâine. Până în acest moment, am avut perioade de până la 2 luni în care nu consumam deloc pâine, după care 1-2 luni în care consumam.

Concluzia e că mi-e mai bine fără pâine.

De asemenea, pe termen lung, plănuiesc să consum fructe doar pe stomacul gol, preferabil dimineața. Fructele se digeră cel mai repede și, dacă pe tractul digestiv vor întâlni alte alimente ce necesită digestie, s-ar putea să fermenteze, generând senzații neplăcute.

O intenție care mi se pare foarte interesantă e să testez raw-veganismul pentru 1-2 săptămâni și să văd ce schimbări apar în organism.

Raw veganism, adică să mănânc doar alimente în forma lor pură, naturală, fără nici un fel de preparare termincă.
Obiectivul meu principal cu această schimbare de alimentație nu e neapărat să slăbesc, deși nu mă deranjează acest efect secundar.

Intenționez să am o alimentației sănătoasă pe cât posibil, să găsesc genul de alimentație care mi se potrivește mie cel mai bine, nu neapărat să urmez o dietă sau alta.

Nu consider că fac dietă. Pentru mine, e un test, un experiment. Și e foarte interesant până acum.

Intenționez să îmi fac și niște analize amănunțite că să mă asigur că totul e în regulă și că nu omit vreun nutrient esențial.

Cam atât. E o provocare să urmez acest stil de viață și presupune să am timp suficient ca să-mi gătesc. Dar îmi place extraordinar de mult!

Concluzie

Nu uita să dai share dacă ți-a plăcut și găsești acest articol util.

Chiar cred că o alimentație sănătoasă presupune să mâncăm alimentele cât mai aproape de starea lor naturală.

De asemenea, presupune și să ne luăm nutrienții de calitate de care avem nevoie.

Știu că în ziua de azi e o provocare să facem asta, mai ales cu atâtea tentații la tot pasul, oriunde am merge.

Dar, dacă ne pasă de sănătatea noastră, e suficient să ne uităm puțin în jur, la consecințele stilulului de viață modern.

Și să începem să ne gândim că ceea ce mâncăm pe termen lung ne influențează sănătatea mai mult decât s-ar fi crezut inițial.

Și, inevitabil, să începem să facem schimbări mici, pas cu pas, ca să ne hrănim sănătos.

Cum ziceam, experimentez acest stil de viață pentru a mă asigura că sunt sănătos pe termen lung.

Ție care ți se pare cea mai mare provocare dacă ar fi să încerci stilul de viață vegan, să zicem pentru 30 de zile?

#DanVegan, over & out.

4 Răspunsuri

 1. Daca dieta vegana ar fi asa minunata atunci nu ar trebui suplimentata cu vitamine si minerale. Cea mai sanatoasa forma de nutritie este cea echilibrata si daca trecem de la o extrema cu fast food si gratare la una nu doar fara carne dar si fara oua si lactate atunci e o extrema la fel de periculoasa ca prima. Omul este un animal foarte adaptabil, capabil sa manance cam tot ce prinde, acest oportunism de animal omnivor ne-a ajutat sa ne dezvoltam ca specie. O dieta vegana sau postul pot fi utile ca diete drastice pe termen foarte scurt in anumite afectiuni asa cum unii bolnavi de inima nu pot manca sarat, altfel daca suntem cumpatati cu tot ce mancam si modul de gatire(fara exces de prajeli dar bine facuta) e foarte sanatos. Sunt deschis la o discutie in contradictoriu, fiecare cu argumente pertinente care impreuna sa ne aduca mai aproape de adevar, adica de o nutritie sanatoasa. Numai bine!

  • danmunteanu spune:

   George, îți mulțumesc pentru comentariu, apreciez că mi-ai scris.

   Să știi că dieta vegană este minunată, chiar dacă nu pari convins.

   Să știi că nici NU vreau să te conving. De aceea va trebui să refuz invitația ta la o discuție pur teoretica în contradictoriu. Nici nu cred ca exista un “adevar” comun la care trebuie sa ajungem.

   Cred ca exista alegeri si consecinte. Articolul prezinta alegerea mea de-a testa acest mod de-a ma hrani si consecintele acestei alegeri.

   E un jurnal de veganism, dacă vrei. Nu incerc sa conving pe nimeni, ci doar sa-i invit pe cei care sunt deschisi sa incerce si altceva.

   Dupa 30 de ani in care m-am hranit aproape exclusiv cu produse animale, trecand la stilul acesta de alimentatie si observand consecintele pe care le-a avut asupra organismului meu, iti pot spune ca merita incercat.

   Pot vorbi doar experienta mea personala, nimic mai mult.

   Sigur, inante sa incep m-am documentat din cateva carti, din conferinte medicale online (le gasesti in lista de clipuri din finalul articolului) si de la alti vegani, chiar si pe la noi (vezi Haplea Fructaliu). De asemenea, mi-am pregatit tranzitia in 3-4 saptamani, deci nu a fost brusc.

   Dar cum ziceam, nu simt nevoia sa te conving 🙂

   Doar din propria experienta, iti pot spune ca o dietă vegană poate fi utilă pe termen lung (8 luni deja), nu doar pe termen scurt sau exclusiv pentru detox.

   Dacă ai fi încercat chiar și 30 de zile genul asta de alimentatie plant based, ai fi stiut din proprie experienta ce senzatie iti lasa carnea in organism.

   E o senzatie de greata, de dezgust, de incetineala. In termeni new-age, consumul de produse animale iti coboara vibratia. Iti incarca procesele digestive inutil pentru prea mult timp.

   In schimb, consumul de produse exclusiv pe baza de plante iti ridica vibratia in mod natural. Iti poti da seama doar daca testezi timp de 30 de zile, e suficient sa simti diferenta.

   La fel, papilele tale iti pot indica daca ceea ce mananci e calitativ nutritional sau nu. Dar pentru asta, ai nevoie ca papilele gustative sa se desensibilizeze prima data, din nou in 2-3 saptamani.

   Dieta drastica? Nicidecum. Daca e facuta cu cap, dieta aceasta e plina de nutrienti. E o dieta echilibrata care iti acopera aproape tot necesarul de nutrienti. Poti verifica asta folosind aplicatia Cronometer, pe care am inclus-o in articol. Nu am scris nicaieri ca am facut foamea, dimpotriva. Am mancat pe rupte. Doar ca mi se face foame repede.

   Cred ca pana la urma, fiecare alege ce e mai bine pentru el. Eu prefer ca dupa ce mananc sa ma simt usor, sa am mintea clara si sa stiu ca alte fiinte nu au fost sacrificate pentru ca eu sa am burta plina.

   Dar eu sunt eu. Ciao!

 2. Fasola Stefan spune:

  Pro – Foarte adevărat !
  #Vegan de un an jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.